Viimeisimmät artikkelit

Lintulajit
Lemmikkilinnut: Mitä sinun tulisi tietää ennen hankkimista
by Niklas/ on 09 May 2023

Lemmikkilinnut: Mitä sinun tulisi tietää ennen hankkimista

Lemmikkilinnut ovat suosittuja seuralaisia monille ihmisille ympäri maailmaa. Niiden värikkäät höyhenet, iloiset laulut ja persoonallisuus tekevät niistä houkuttelevia lemmikkejä. Tässä artikkelissa Viron lintuseura antaa tärkeitä tietoja ja vinkkejä lemmikkilinnun hankkimiseen. Kuinka valita lemmikkilintu omaan kotiin Kun harkitset linnun hankkimista, on tärkeää valita sellainen lintu, joka sopii elämäntyyliisi ja tarpeisiisi. Lemmikkilinnut voivat vaihdella kooltaan, ääntelyltään, hoito- ja ruokintatarpeiltaan sekä eliniältään. Suositut lemmikkilintulajit, kuten undulaatit, kaijat, kanarialinnut ja neitokakadut, tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja persoonallisuuksia.

Lintulajit
Yleisimmät muuttolinnut aikatauluineen
by Niklas/ on 25 Aug 2022

Yleisimmät muuttolinnut aikatauluineen

Kun kevät koittaa, alkaa muuttolintujen bongaaminen toden teolla. Niiden aikataulu kuitenkin vaihtelee sen mukaan, millainen talvi on ollut ja miten kevät etenee. Ensimmäiset niistä voi bongailla jo helmikuussa, mutta takatalvi voi tehdä niiden elämän hankalaksi. Jos yksilömääriä ajattelee, niin eniten lintuja saapuu maahamme toukokuussa. Yleisimmät muuttolinnut ovat tuttu näky ja niiden liikkeitä voikin seurata pitkin kesää varsin aktiivisesti. Millaisella aikataululla yleisimmät muuttolinnut tulevat Suomeen? Maaliskuu tuo ensimmäiset muuttolinnut Maaliskuu on ensimmäinen varsinainen kuukausi, kun yleisimmät muuttolinnut ilmestyvät maahamme.

Lintulajit
Millaisia ovat Suomen merilinnut?
by Niklas/ on 20 Jun 2022

Millaisia ovat Suomen merilinnut?

Suomen merilinnut tai ainakin osa niistä ovat jo monille tuttuja. Monikaan suomalainen ei silti asu aivan meren lähellä, joten osa näistä lajeista voi olla monille vielä vieraampia. Tosin monia lajeista voi tavata jonkin verran myös sisämaassa. Suomen merilintuihin kuuluu hyvin monenlaisia lajeja, kuten esimerkiksi Suomen suurin lintu merikotka, jonka siipien väli voi olla peräti 2,5 metriä. Mitä ovat Suomen merilinnut? Merilinnut ovat meriympäristöissä elämään sopeutuneita lintuja. Merilinnuille on yhteistä myös se, että ne elävät muita lintuja kauemmin ja pesivät myöhemmin sekä myös tuottavat vähemmän poikasia.

Lintulajit
Mustat linnut ovat loistavia bongauskohteita
by Niklas/ on 08 Jun 2022

Mustat linnut ovat loistavia bongauskohteita

Mustat linnut ovat Suomessa yksiä yleisiä bongauskohteita. Suomessa on monia mustia lintulajeja, joita etenkään aloittelijat eivät aina erota toisistaan. Etenkin pienet, mustat mustarastas ja kottarainen sekoitetaan usein toisiinsa. Suomessa riittää kuitenkin muitakin mustia lintuja, kuten vaikkapa etenkin kaukaa mustalta näyttävä varis. Varis on kuitenkin oikeastaan suurimmaksi osaksi tuhkanharmaa, mutta sillä on musta pää, kurkku, nilkka, siivet ja pyrstö. Mustat linnut Suomessa Yksi Suomessakin elävä väriltään musta lintu on osuvasti nimeltään mustalintu.

Lintulajit
Suomessa pesivät linnut ja niiden uhanalaisuus
by Niklas/ on 08 Jun 2022

Suomessa pesivät linnut ja niiden uhanalaisuus

Ei ensinnäkään liene yllätys, että Suomessa pesivät linnut ovat uhanalaisia, mutta yllätys lienee se, että joka toinen lintulaji on jo uhanalainen. Kaikkiaan maassamme pesii suunnilleen 250 lintulajia. Huolestuttavaa tässä kehityksessä on se, että uhanalaisten lintujen määrä kasvaa koko ajan. Se tarkoittaa myös sitä, että useissa elinympäristöissä myös linnusto köyhtyy. Mikä vaikuttaa siihen, että lintujen uhanalaisuus kasvaa koko ajan? Tutkimusten mukaan maamme vesistöjen tila heikkenee heikkenemistään ja toinen huolestuttava seikka on ilmastonmuutos.

Lintulajit
Lintujen lisääntyminen
by Niklas/ on 31 Dec 2021

Lintujen lisääntyminen

Linnut pesivät usein keväisin, kukin lintulaji omaan aikaansa. Luonto on ohjannut eri lintulajit lisääntymään niin, että ne pesivät siihen aikaan keväästä kun se todennäköisimmin onnistuu. Toisilla lintulajeilla pesiminen tapahtuu kerran vuoteen, aina samaan aikaan, mutta toisilla linnuilla on mahdollisuus lisääntyä ja pesiä nopeasti, minkä ansiosta ne voivat pesiä mihin vuodenaikaan tahansa. Näin lintujen lisääntyminen tapahtuu yleensä lämpimissä maissa, mutta ei Suomessa. Miten lintujen lisääntyminen tapahtuu? Monille jokavuotinen lintujen pesiminen on tuttu asia, mutta miten linnut lisääntyvät?

Lintulajit
Suomen suurin lintu on merikotka
by Niklas/ on 15 Nov 2021

Suomen suurin lintu on merikotka

Merikotka on siipiväliltään Suomen suurin lintu. Merikotkan näkeminen taivaalla tekee varmasti vaikutuksen. Sen siipien väli voi olla jopa 2,5 metriä, joka on enemmän kuin millään muulla Suomessa elävällä linnulla. Merikotkan siivet ovat myös leveät, eli lintu kaartaessaan taivaalla on vaikuttava näky. Sillä on vahva kaula ja iso nokka. Pyrstö sillä sen sijaan on kokoonsa nähden lyhyt. Suomen suurin lintu – merikotkan suojelusta Suomen isoin lintu merikotka on myös pitkäikäinen eläin, joka voi elää yli 40-vuotiaaksi asti.

Lintulajit
Musta pikkulintu on mustarastas tai kottarainen
by Niklas/ on 12 Nov 2021

Musta pikkulintu on mustarastas tai kottarainen

Suomessa pienikokoisia mustia lintuja on ainakin kaksi. Musta pikkulintu voi olla joko mustarastas tai kottarainen. Nämä kaksi lintua sekoitetaan usein toisiinsa, mutta ne voi erottaa ensinnäkin pyrstön pituudesta ja toisaalta tavasta liikkua maassa. Mustarastaan pyrstö on hiukan pidempi kuin kottaraisen, joka on muutenkin saman väristä kaveriaan pienempi. Mustarastas liikkuu maassa hyppimällä ja kottarainen puolestaan kävelee. Myös niiden laulu eroaa toisistaan hyvin selvästi. Mustarastas on todella taiturimainen laulaja. Musta pikkulintu taitaa matkimisen Onpa kysymyksessä kumpi tahansa näistä kahdesta mustasta pikkulinnusta, molemmat taitavat matkimisen.

Lintulajit
Mikä on maailman pienin lintu?
by Niklas/ on 12 Sep 2021

Mikä on maailman pienin lintu?

Maailman pienin lintu on siis kimalaiskolibri, joka painaa vain 1,6 grammaa. Vähemmän kuin sentin kolikko, eli todella vähän. Pituuttakin sillä on vain 5,7 senttimetriä. Nimensä lintu on saanut kokonsa vuoksi, sillä se tulee sekoitetuksi helposti mehiläisiin tai kimalaisiin. Enimmäkseen näihin pikkuruisiin olentoihin törmää Kuubassa, sillä ne pitävät siellä majaansa. Kolibrit ylipäänsä ovat hyvin mielenkiintoinen ja jopa kiehtova lintulaji. Maailman pienin lintu omaa mielenkiintoisia ominaisuuksia Kuten muutkin kolibrit, pystyy myös kimalaiskolibri lentämään paikallaan.

Lintulajit
Maassa pesivät linnut eivät ole aina vesilintuja
by Niklas/ on 08 Jul 2021

Maassa pesivät linnut eivät ole aina vesilintuja

Usein ajatellaan, että maassa pesivät linnut ovat poikkeuksetta vesilintuja. Oletetaan myös, että kaikki pikkulinnut pesivät joko puissa tai niille varatuissa linnunpöntöissä. Tämä on kuitenkin väärää tietoa, koska yllättävän moni pikkulintu rakentaa pesänsä maan tasolle. Tutuin esimerkki maassa pesivistä pikkulinnuista on Suomen yleisin lintu, pajulintu. Muita monille tuttuja maassa pesiviä lintuja ovat keltavästäräkki, pensastasku sekä kivitasku. Maassa pesivät linnut ovat alttiita vaaroille Maan tasolla lintuja uhkaavat monet viholliset. Jopa maastossa liikkuvat ihmiset ja eläimet voivat olla uhka maapesille.

Lintulajit
Kuinka Suomessa talvehtivat linnut selviävät talven yli
by Niklas/ on 03 May 2021

Kuinka Suomessa talvehtivat linnut selviävät talven yli

Vaikka talvi onkin valtavan kaunista aikaa, ovat Suomessa talvehtivat linnut haasteellisten hetkien edessä kovilla pakkasilla. Kun kaikki on jäässä, on ruoan löytäminen hankalaa. Ei siis tarvitse olla edes kovin kylmä talvi, kun linnuille ongelmat ovat jo todellisia. Voi myös käydä niin, että talven ja lumen saapuessa nopeasti, jää linnulla energian kerääminen muuttomatkaa varten kesken. Silloin sen on jäätävä Suomeen ja se pärjää, kun ihminen auttaa ruokkimalla säännöllisesti. Suomessa talvehtivat linnut tarvitsevat ihmisen apua Ruoan lisäksi lintuja voi auttaa jättämällä linnunpöntön ulos talveksi.

Lintulajit
Lintulajit Suomessa – näin paljon Suomessa pesiviä lintuja on
by Niklas/ on 12 Mar 2021

Lintulajit Suomessa – näin paljon Suomessa pesiviä lintuja on

Suomessa pesii lukuisia eri lintulajeja. Jotkut niistä jäävät talveksi Suomeen, kun taas toiset muuttavat kylmän ajaksi lämpimiin maihin. Lintulajit Suomessa jakautuvat siis kahteen eri ryhmään. Kaikki Suomen yleisimmistä lintulajeista pesivät Suomessa ja elävät täällä ympäri vuoden. Suomen yleisin lintu on peippo. Suomessa pesiikin noin 7,5 miljoonaa peippoparia, mikä on valtavan suuri määrä Suomen kokoiseen maahan. Yleisimmät lintulajit Suomessa Yleisin lintulaji Suomessa on siis peippo. Pajulintuja löytyy Suomesta melkein yhtä paljon kuin peippojakin.

Lintulajit
Hanhet Suomessa
by Niklas/ on 11 Mar 2021

Hanhet Suomessa

Hanhet Suomessa ei ole mikään outo näky. Sadat tuhannet siivekkäät saapuvat keväällä, mutta myös syksyn myötä. Suomessa voi nähdä merihanhien lisäksi taigametsähanhia, valkoposkihanhia, tundrahanhia sekä tundrametsähanhia. Niiden pesimäkantojen kasvu johtuu lähinnä muuttokäyttäytymisen muuttumisesta. Suurin syy tähän muutokseen on ilmaston muutos. Kun ilmasto on lämmennyt, ovat hanhien levähdys- ja talvehtimispaikat siirtyneet Euroopassa pohjoisempiin osiin. Tämä muutos ei ole väliaikainen vaan se vaikuttaa olevan pysyvä ja tulevaisuudessa se voimistuu edelleen. Mitä haittaa hanhet Suomessa tekevät?

Lintulajit
Lintujen bongaus on helppo aloittaa älypuhelimen avulla
by Niklas/ on 23 Jan 2021

Lintujen bongaus on helppo aloittaa älypuhelimen avulla

Lintujen bongaus on siitä hyvä harrastus, että se ei vaadi kovin kummoisia välineitä. Kiikarit tekevät tarkkailusta helpompaa, mutta nekään eivät ole täysin pakolliset. Tunnistuksen apuvälineinä lintukirjat alkavat jäädä pikku hiljaa historiaan, sillä älypuhelimet ovat tehneet lajien tunnistuksesta vaivatonta. Ota älypuhelin avuksi Ulkoilun kestävässä kotelossa oleva älypuhelin on oiva apu lintujen bongauksessa. Pystyt sen avulla tunnistamaan lintuja ja halutessasi saat ikuistettua havaintosi. Mikäli et omista kiikareita, voit halutessasi ostaa kiikareiden sijaan älypuhelimeen asetettavan suurentavan teleobjektiivin, jonka avulla pääset tarkkailemaan lintuja lähempää ja saat samalla tarkempia kuvia.

Lintulajit
Lintujen äänet kertovat, kuka lähistöllä piileksii
by Niklas/ on 25 Dec 2020

Lintujen äänet kertovat, kuka lähistöllä piileksii

Lintujen äänet kuuluvat etenkin Suomen kesään – oli kyseessä sitten Kauppatorilla kirkuva lokki tai tyynen järven hiljaisuudessa kaikuva kuikan soidinääni. Taitava lintutietäjä tunnistaa jo äänestä, mikä laji on kyseessä. Aloittelijakin oppii kuitenkin helposti tunnistamaan lajeja, joiden ominaisääni on muista poikkeava. Linnut ääntelevät kutsuakseen tai varoittaakseen Linnut ääntelevät tavallisesti kutsuakseen tai varoittaakseen lajitovereitaan. Etenkin keväisin voi koiraiden laulu olla suotuisalla paikalla varsin huumaavaa. Tällöin kannattaa napata kiikarit ja lintukirja laukkuun ja suunnata opettelemaan lintujen soidinääniä.

Lintulajit
Bongaa maailman isoin lintu
by Niklas/ on 09 Nov 2020

Bongaa maailman isoin lintu

Tiesitkö, että jättiläisalbatrossi on siipiensä kärkiväliltään maailman suurin lintu? Sen siipien kärkiväli voi nimittäin olla jopa 3,7 metriä. Se on siis niin suuri, että kaksi aikuista miestä voisi mahtua jopa seisomaan linnun siipien väliin. Missä jättiläisalbatrossin voi bongata? Suomi tai lähimaat eivät kuitenkaan ole parhaita tämän linnun bongaamiseen, sillä sen bongatakseen olisi matkustettava hyvin kauas. Crozetsaarten Possession Islandilla ja Etelä-Georgian Bird Islandilla ja pesii noin 30 % tämän lajin linnuista. Useimmat suomalaiset eivät näe siis jättiläisalbatrossia itse koko elinaikanaan.

Lintulajit
Suomen yleisin lintu
by Niklas/ on 06 Oct 2020

Suomen yleisin lintu

Linnut Suomessa ovat yleinen näky ja niitä halutaankin seurata ja tarkkailla omilla pihoillakin, varsinkin talvisin. Ruokinta onkin hyvä asia, mutta pitää muistaa, että sitä on jatkettava säännöllisesti, mikäli sen aloittaa. Suomen yleisin lintu on hieman yllättäen pajulintu ja yleisin talvehtiva lintu on talitiainen. Pajulintu on muuttolintu, joka talvehtii Etelä- ja Itä-Afrikassa. Ensimmäiset pajulinnut keväällä saapuvat huhtikuun lopulla Suomeen. Suomen yleisin lintu oli ennen peippo, mutta maisemien muutokset soiden ojituksineen, lehtipuuston lisääntyminen ja rantojen pusikoituminen ovat lisänneet pajulinnuille hyviä pesimäympäristöjä nostaen sen kantaa yli peippojen määrän.