Mustat linnut ovat loistavia bongauskohteita

post thumb
Lintulajit
by Niklas/ on 08 Jun 2022

Mustat linnut ovat loistavia bongauskohteita

Mustat linnut ovat Suomessa yksiä yleisiä bongauskohteita. Suomessa on monia mustia lintulajeja, joita etenkään aloittelijat eivät aina erota toisistaan. Etenkin pienet, mustat mustarastas ja kottarainen sekoitetaan usein toisiinsa. Suomessa riittää kuitenkin muitakin mustia lintuja, kuten vaikkapa etenkin kaukaa mustalta näyttävä varis. Varis on kuitenkin oikeastaan suurimmaksi osaksi tuhkanharmaa, mutta sillä on musta pää, kurkku, nilkka, siivet ja pyrstö.

Mustat linnut Suomessa

Yksi Suomessakin elävä väriltään musta lintu on osuvasti nimeltään mustalintu. Se on keskikokoinen ja musta sorsalintu, joka tunnetaan myös nimellä meriteeri. Mustalintu elää pesivänä Suomessa pääasiassa Oulun pohjoispuolella, muualla sen pesiminen on harvinaista. Toinen musta lintu Suomessa on mustarastas. Rastaisiin kuuluva koiraspuoleinen lintu on musta, mutta sillä on keltainen nokka sekä silmärengas. Naaras taas on tummanruskea.

Rastas on musta pikkulintu kuten myös kottarainen. Mustarastas on 23,5–29 cm pitkä, mutta kottarainen jopa hieman pienempi; 22–25 cm pitkä. Selvästi suurempi ja osittain mustakin lintu on merikotka. Se on siipiväliltään Suomen suurin lintu. Merikotka ei ole useinkaan väriltään musta, vaan suureksi osaksi ruskea. Nuorten lintujen värityksen tummuus kuitenkin vaihtelee yksilöllisesti ja osa niistä onkin mustanruskeita. Etenkin kauempaa katsottuna nämä linnut voivatkin näyttää täysin mustille.

Tumma merimetso on helppo tunnistaa

Merimetso on musta ja suuri lintulaji, joka voi olla jopa lähes metrin pituinen. Sen siipien kärkiväli voi olla jopa lähes puolitoista metriä. Linnun voi tunnistaa esimerkiksi sen pitkästä ja paksusta kaulasta, voimakkaasta nokasta ja pitkästä pyrstöstä. Vanhat linnut ovat kokomustia, mutta soidinpuvussa linnun päähän tulee valkoista kuviointia ja sen reidelle suuri, valkoinen laikku.