Musta pikkulintu on mustarastas tai kottarainen

post thumb
Lintulajit
by Niklas/ on 12 Nov 2021

Musta pikkulintu on mustarastas tai kottarainen

Suomessa pienikokoisia mustia lintuja on ainakin kaksi. Musta pikkulintu voi olla joko mustarastas tai kottarainen. Nämä kaksi lintua sekoitetaan usein toisiinsa, mutta ne voi erottaa ensinnäkin pyrstön pituudesta ja toisaalta tavasta liikkua maassa. Mustarastaan pyrstö on hiukan pidempi kuin kottaraisen, joka on muutenkin saman väristä kaveriaan pienempi. Mustarastas liikkuu maassa hyppimällä ja kottarainen puolestaan kävelee. Myös niiden laulu eroaa toisistaan hyvin selvästi. Mustarastas on todella taiturimainen laulaja.

Musta pikkulintu taitaa matkimisen

Onpa kysymyksessä kumpi tahansa näistä kahdesta mustasta pikkulinnusta, molemmat taitavat matkimisen. Mustarastaan on kuultu matkivan ambulanssin ääntä ja jopa kännykän soittoääniä. Jos tätä verrataan kottaraiseen, niin mustarastas on suhteellisen laiska matkimaan, kottarainen tekee sitä paljon useammin. Laulutaidoillaan mustarastas päihittää kottaraisen. Sillä on upea lauluääni ja se esittääkin melkoisia serenadeja varhain aamulla ja jälleen myöhään illalla. Lauluun kuuluu huilumaisuutta, tummia säveliä sekä todella monimuotoisia melodioita.

Kottarainen ei pysty ihan samanlaiseen improvisointiin mihin mustarastas. Toisinaan mustarastaan laulua kuunnellessa tulee mieleen, että se kertoo jonkinlaista tarinaa hyvin monimuotoisesti. Viron lintuseura tarjoaa mahdollisuuksia bongaamiseen ja voikin sanoa, että mustarastaan tunnistaa erittäin hyvin laulustaan, vaikka lintua ei vielä hämärissä näekään. Kottaraisen laulu on yhtä vivahteikasta ja vaihtelevaa, mutta se on enemmän lavertelua. Molemmat kuitenkin pärjäävät laulutaidoillaan monille muille linnulle.

Molemmat mustat linnut tekevät muuttomatkoja

Nämä kaksi lajia eroavat toisistaan myös muuttopuuhissa. Siinä, missä kottarainen muuttaa päiväsaikaan, on mustarastas yömuuttaja. Kottarainen talvehtii Pohjanmeren maissa, kun taas mustarastas lähtee Länsi-Eurooppaan. Molemmista lajeista osa jää talvehtimaan Suomeen. Näitä lintuja esiintyy kauttaaltaan Suomessa, joskin levinneisyys harvenee Lappia kohden mentäessä. Molemmat lajit ovat rauhoitettuja, mutta erittäin elinvoimaisia.