Millaisia ovat Suomen merilinnut?

Lintulajit
by Niklas/ on 20 Jun 2022

Millaisia ovat Suomen merilinnut?

Suomen merilinnut tai ainakin osa niistä ovat jo monille tuttuja. Monikaan suomalainen ei silti asu aivan meren lähellä, joten osa näistä lajeista voi olla monille vielä vieraampia. Tosin monia lajeista voi tavata jonkin verran myös sisämaassa. Suomen merilintuihin kuuluu hyvin monenlaisia lajeja, kuten esimerkiksi Suomen suurin lintu merikotka, jonka siipien väli voi olla peräti 2,5 metriä.

Mitä ovat Suomen merilinnut?

Merilinnut ovat meriympäristöissä elämään sopeutuneita lintuja. Merilinnuille on yhteistä myös se, että ne elävät muita lintuja kauemmin ja pesivät myöhemmin sekä myös tuottavat vähemmän poikasia. Useimmat näistä lajeista pesivät yhdyskunnissa. Näiden yhdyskuntien koko voi vaihdella valtavasti. Useimmat merilinnut munivat ainoastaan kerran vuodessa, jos eivät menetä hautomiaan ensimmäisellä kerralla. Monet lajit myös munivat ainoastaan yhden munan vuodessa.

Useiden muiden lintulajien tavoin myös merilinnut muuttavat pesimäkauden jälkeen. Muut merilintujen ominaisuudet, kuten elintavat, fysiologia ja käyttäytyminen voivat vaihdella paljon lajin mukaan. Suomen Itämeressä onkin rikas linnusto monia erilaisia merilintuja. Lajien yleisyys riippuu usein paikasta merellä, mutta esimerkiksi merikotka on jo yleistynyt niin, että sitä näkee kaikkialla Itämeren rannikolla.

Itämeren lintuja

Suomen merilinnut Itämerellä on monien vesilintujen talvehtimisalue, mutta siellä on myös kesäisin runsaasti eri lajeja. Meren lintuluodoilla esimerkiksi pesii isoja tiira-, sorsa- ja lokkiyhdyskuntia. Luodoille ei tämän vuoksi pidäkään mennä keväisin tai alkukesästä. Ulkosaaristossa pesivät ruokki, haahka ja riskilä. Suojaisimmilla alueilla taas pesii useita sorsalajeja, kuten esimerkiksi koskeloita ja sotkia sekä muun muassa merihanhi, kyhmyjoutsen, valkoposkihanhi ja merimetso.

Muita Suomen meren äärellä viihtyviä lintuja ovat muun muassa merimetsot, merikotkat, tiirat ja haahka, joka tosin on vähentynyt viime aikoina. Suomen merilinnut eivät ole vain alueella pesiviä lintuja, sillä Suomen merialueilla myös levähtää paljon lintuja etenkin syysmuuton aikaan.

Bongaa itse merilintuja

Lintujen bongaaminen merellä tuo vaihtelua monille lintubongareille. Merialueiden helposti tunnistettavat ja kookkaat linnut on helppo huomata. Lisäksi Artkisten lintujen muuton seuraaminen on monelle luonto- ja lintuharrastajalle koko vuoden kohokohta. Ota kuitenkin huomioon esimerkiksi pesimäajat, äläkä mene liian lähelle lintuja. Lintujen bongaus voi vaatia kärsivällisyyttä ja odottelua. Mukaan kannattaakin ottaa esimerkiksi eväät, juotavaa, aurinkovoidetta, puhelin ja tekemistä, kuten mobiilipeli. Zimpler-kasinot ovat siihen loistava vaihtoehto.

Tunnista Suomen linnut jo ennen bongausreissulle lähtöä, jotta bongaaminen olisi helpompaa. On siis hyvä opetella ainakin tyypillisimmät lajit. Tosin esimerkiksi puhelimen ja netin avulla voi tarkastaa myös paikan päällä mikä jokin harvinaisempi laji mahtaa olla. Lintujen bongaamiseen on myös tarjolla hauskoja ja hyödyllisiä sovelluksia, jotka voi ladata älypuhelimeensa.

Suomen merilinnut ovat monipuolisia

Entä löytyykö merialueilta Suomen yleisin lintu? Pajulintu eli uunilintu on Suomen yleisin lintulaji. Tämä pieni varpuslintu on yleinen koko maassa, mutta etenkin Etelä-Suomessa. Lintu talvehtii etelässä ja ensimmäiset pajulinnut lentävät Suomeen huhtikuun lopulla, mutta suurin osa toukokuussa. Koska lintu on yleinen koko maassa, voit tavata tämänkin linnun meren ääreltä, jossa on metsiä. Linnut viihtyvät myös esimerkiksi puutarhoissa ja pensaikoissa.

Merilintujen bongaaminen on hyvin monipuolista, mutta on tärkeää noudattaa sääntöjä esimerkiksi lisääntymisajan suhteen. Lintuja ei siis saa häiritä niitä bongatessaan. Ole myös varovainen etenkin pesimäaikana, sillä monet linnut puolustavat pesiään aggressiivisesti.

Suomen merilinnut ja muut linnut tulevat tutuiksi esimerkiksi sivustomme kautta. Muista, että lintujen bongaamisen avuksi löytyy myös monia oppaita, sovelluksia ja jopa ääniohjelmia, joilla voit opetella tunnistamaan linnut äänestä. Tarkasta myös mihin aikaan ja minne lintuja kannattaa mennä bongaamaan ennen bongaamaan lähtemistä, että saat varmasti lintujen bongauksesta kaiken irti etkä tee turhaa reissua.