Maassa pesivät linnut eivät ole aina vesilintuja

Lintulajit
by Niklas/ on 08 Jul 2021

Maassa pesivät linnut eivät ole aina vesilintuja

Usein ajatellaan, että maassa pesivät linnut ovat poikkeuksetta vesilintuja. Oletetaan myös, että kaikki pikkulinnut pesivät joko puissa tai niille varatuissa linnunpöntöissä. Tämä on kuitenkin väärää tietoa, koska yllättävän moni pikkulintu rakentaa pesänsä maan tasolle. Tutuin esimerkki maassa pesivistä pikkulinnuista on Suomen yleisin lintu, pajulintu. Muita monille tuttuja maassa pesiviä lintuja ovat keltavästäräkki, pensastasku sekä kivitasku.

Maassa pesivät linnut ovat alttiita vaaroille

Maan tasolla lintuja uhkaavat monet viholliset. Jopa maastossa liikkuvat ihmiset ja eläimet voivat olla uhka maapesille. Yleensä linnut rakentavat pesänsä maaston mukaisiksi, joten niiden havaitseminen voi olla vaikeaa. Maassa pesiville linnuille on tyypillistä puolustaa pesäänsä ja poikuettaan keinolla, millä hyvänsä. Yleisin ja ihmisistä usein huvittavin tapa on loukkaantuneen esittäminen. Lintu voi esittää esimerkiksi siipirikkoa ja näin pyrkii houkuttelemaan vihollisen peräänsä ja pois pesän läheisyydestä.

Monet lintulajit Suomessa pesivät maassa. Esimerkiksi vesilintujen pesiä voi havaita vesistöjen rannoilta ja heinikoista. Rantalintujen eli kahlaajien pesiä voi bongailla myös kallioilta. Ne pesivät yleensä yhdyskunnissa, joten niiden pesimisalueen löytää metelin perusteella. Tyypillinen esimerkki tästä on rantakallioille pesiytynyt lokkiyhdyskunta. Ne löytyvät äänen perusteella, jos niiden pesimiseen haluaa tutustua lähemmin.

Miksi pesiä maassa kun voisi asua puussa?

Valtaosa maan tasolla pesivistä linnuista luottaa suojaväriinsä. Usein metsässä liikkuessa saatat huomaamattasi lähes polkaista linnun päälle ennen kuin se lähtee karkuun. Myös poikasten pesästä lähteminen on helpompaa maan tasolta kuin puusta. Jos mietit isoja vesilintuja, jotka pesivät maan tasolla. Niiden on helpompi lähteä jo aiemmin pesästä tutkimaan ympäristöä ennen kuin poikaset osaavat edes lentää.