Lintujen äänet kertovat, kuka lähistöllä piileksii

post thumb
Lintulajit
by Niklas/ on 25 Dec 2020

Lintujen äänet kertovat, kuka lähistöllä piileksii

Lintujen äänet kuuluvat etenkin Suomen kesään – oli kyseessä sitten Kauppatorilla kirkuva lokki tai tyynen järven hiljaisuudessa kaikuva kuikan soidinääni. Taitava lintutietäjä tunnistaa jo äänestä, mikä laji on kyseessä. Aloittelijakin oppii kuitenkin helposti tunnistamaan lajeja, joiden ominaisääni on muista poikkeava.

Linnut ääntelevät kutsuakseen tai varoittaakseen

Linnut ääntelevät tavallisesti kutsuakseen tai varoittaakseen lajitovereitaan. Etenkin keväisin voi koiraiden laulu olla suotuisalla paikalla varsin huumaavaa. Tällöin kannattaa napata kiikarit ja lintukirja laukkuun ja suunnata opettelemaan lintujen soidinääniä. Myös varoitusäänet ovat mielenkiintoista opeteltavaa – tällöin voit jo äänestä tunnistaa, mikäli lähistöltä saattaisi bongata myös mahdollisen petolinnun.

Useiden suomalaisten lintujen ääniä voi kuunnella niin puhelinsovellusten kuin netin tallenteidenkin avulla. Näin voit oppia tunnistamaan eri lajeja, vaikket koskaan näkisikään niitä luonnossa. Toisaalta kun lauluäänen tunnistaa, on laulajakin helpompi bongata.