Kuinka houkutella lintuja omalle takapihalle

Kuinka houkutella lintuja omalle takapihalle
Linnut Ja Pelit
by Niklas/ on 16 May 2025

Kuinka houkutella lintuja omalle takapihalle

Ymmärrämme sen kyllä – aurinkoa ei ole näkynyt viikkokausiin, taivaalta sataa jatkuvasti räntää ja maa on aivan loskainen. Sielusi kaipaa luontoa ja lintujen sirkutusta, mutta paras mihin talvikautena kykenet, on avata puhelin, tsekata viron kasinot ja valita päivän paras lintupeli oikean lintubongauksen sijaan.

Lintubongauksen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä tarkoittaa pitkiä metsäretkiä tai edes kiikareita, joskus parhaat havainnot voi tehdä omasta ikkunasta. Pohjoismaissa omakotitalojen ja joskus jopa rivitaloasuntojen takapihat ovat täydellisiä aihioita antaa luonnon kukoistaa, kun vain panostaa muutamaan pieneen asiaan.

Sen lisäksi, että saat paljon kaunista ja mielenkiintoista katseltavaa omalle takapihallesi, teet myös palveluksen villieläimille tarjotessasi niille turvallisen paikan käydä syömässä ympäri vuoden ja pesiä puissa ilman pelkoa häiriötekijöistä.

Moni lintu on talvisin riippuvainen ihmisen tarjoamasta ravinnosta

Pohjoisessa monien lintujen pelastus on ihmisten tarjoamat ruokintapaikat. Lintujen ruokkimisen aloittaminen on helppoa, mutta muista: et voi lopettaa ruokkimista kesken talven, sillä samat linnut palaavat aina samalle ruokintapaikalle koko talven ajan. Jos lopetat ruokkimisen kesken kauden, ruokintapaikallasi käyneet linnut eivät välttämättä selviä pitkästä talvesta jos tutulta ruokapaikalta ei yhtäkkiä löydykään eväitä. Vastavuoroisesti jos aloitat ruokinnan liian myöhään, linnut eivät välttämättä löydä perille, sillä ne ovat jo löytäneet sopivan ruokintapaikan jostain muualta. Ruokinta tulee aloittaa loppusyksystä ja jatkaa aina kevääseen saakka.

Linnunruokia löytyy usein hyvin varustelluista supermarketeista, eläinkaupoista sekä monista tavarataloista. Talviruokintaan voi ostaa säkeittäin myytävä auringonkukansiemeniä ja pähkinöitä, sekä rasvapalloja. Leivän ruokkiminen ei ole suositeltavaa, sillä se ei sisällä tarpeeksi ravintoaineita. Muista käyttää ainoastaan linnuille tarkoitettuja siemeniä ja suolattomia pähkinöitä, ihmisille tarkoitetut naposteltavat saattavat olla linnuille vaarallisia.

Jos tarkoituksesi on ihastella pihallasi vierailevia lintuja, kannattaa lintulauta tai ripustettavat rasvapallot laittaa sopivalle etäisyydelle ikkunasta. Lintulaudan voi rakentaa myös itse, mutta erilaisia lintulautoja ja ripustimia myydään myös valmiina. Jos alueellasi on myös muita villieläimiä, kuten oravia, kannattaa satsata lintulautaan, johon oravat eivät pääse kiipeämään. Lintulaudat, joissa on enemmän tasannetta, ovat erityisesti isompien lintujen, kuten närhien, mieleen. Putkimalliset ruokintakaukalot sopivat paremmin tinteille ja peipoille.

Kasveista ja puista suojaa sekä ravintoa

Hieman enemmän aikaa ja vaivaa vaativa ratkaisu on kasvattaa omalla pihalla sellaisia puita ja kasveja, joista hyötyvät myös linnut. Jos tilaa on runsaasti, voit kasvattaa esimerkiksi pihlajapuita. Pihojen aitauksina käytettävän orapihlajan marjat ovat lintujen herkkua. Pihlajoiden lisäksi myös seljanmarja- ja tyrnipensaat ovat hyviä vaihtoehtoja tarjoamaan linnuille luonnollista ravintoa syksyisin ja talvisin. Oivina turvapaikkoja ja mahdollisina pesäpuina toimivat loistavasti kataja ja kuusi.

Jos tilaa on vähemmän tai haluat varmistaa luonnolliset buffet-pöydät linnuille myös kesäisin, kannattaa kukkapenkkiin tehdä tilaa kissankelloille, puna ailakoille ja nokkoisille – näistä hyötykasveista saat ravintoa itsesi lisäksi myös hyönteisiä syöville linnuille. Muista kuitenkin, että lintuja ei saa ruokkia kesäisin siemenillä tai talipalloilla. Lintujen kesäruokinta tulisi tapahtua ainoastaan luonnollisin keinoin kasvien ja niiden houkuttelemien hyönteisten muodossa.

Oma pönttö kullan kallis

Jos olet käsistäsi oikein taitava, voit myös rakentaa puusta linnunpöntön ja ripustaa sen pihassasi olevaan puuhun. Linnunpöntön voi ripustaa mihin vuoden aikaan tahansa, sillä linnut kaipaavat suojaa myös talvisin. Jos kuitenkin toivot pönttöösi pientä lintuperhettä, ripusta pönttö puuhun viimeistään kevättalvella. Varmista, että pöntön suu ei ole suoraan auringonpaahdetta kohden, ja että lintuemolla on pöntön suulle esteetön pääsy.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: vesielementillä luot feng shuita ja tuet luonnon monimuotoisuutta

Jos haluat oikein hemmotella lintuja, voit hankkia pihallesi pienen lintualtaan, tai vaikka kaivaa pihaan hieman isomman lammen. Suihkulähteeseen tai lampeen voit myös istuttaa kasveja, jolloin vesielementtisi tukee myös luonnon monimuotoisuutta ja tarjoaa kodin myös monille hyönteisille ja parhaassa tapauksessa saatat nähdä pihassasi kesäisin myös muutaman sammakon.

Linnut eivät varsinaisesti tarvitse ihmisen tarjoamia vesiasioita talvisinkaan, mutta jos sellainen on olemassa, linnut voivat hyvinkin löytää tiensä sen luokse. Lintujen juottopaikkoja rakentaessa tulee pitää muutama turvallisuusseikka mielessä:

  • Astian tulisi olla mielellään pesuvadin syvyinen.
  • Laita pohjalle oksia ja kiviä, jotta pienemmät linnut eivät vahingossa huku astiaan.
  • Muista vaihtaa vesi säännöllisesti.
  • Vaihtoehtoisesti voit hankkia vedensuodattimen, joka pitää veden puhtaana pidempään.
  • Kun vaihdat vettä tai peset vesiastiaa, huolehdi hygieniasta ja suojaa kätesi kumihanskoilla.

Koko vuoden suunnitelma pähkinänkuoressa

  • Kevät: Ripusta pöntöt ja muut pesätarvikkeet paikoilleen kevään korvalla. Katajan, pihlajan ja muut isommat puut ja pensaat voit istuttaa joko keväällä tai syksyllä.
  • Kesä: Kesän aikana ruokinta ei ole tarpeellista, mutta voit kasvattaa hyötykasveja, jotka houkuttelevat hyönteisiä joita linnut syövät.
  • Syksy: Jätä syksyllä lehdet haravoimatta tai haravoi ne pihan yhteen nurkkaan jättääksesi tarpeeksi maatuvaa ainesta luonnollista hyönteisbuffettia varten. Valmistaudu talveen viemällä pikkuhiljaa lintulaudat ja ripustimet paikalleen. Jatka ruokkimista koko talven läpi ja ihastele luonnon monimuotoisuutta omalla kotipihallasi.