Lintuharrastelussa ollaan tultu pitkälle niistä ajoista, jolloin bongausta harrastettiin ruutuvihko ja kuulakärkikynä kädessä. Vaikka perinteikkääseen bongaukseen kuuluukin oma hienoutensa, eikä paksua lintutietokirjaa tietysti voita mikään, on tähänkin jaloon harrastukseen keksitty monia harrastusta tukevaa työvälinettä. Nämä työvälineet eivät tee lintubongaamisesta ainoastaan yksinkertaisempaa, vaan myös helpommin lähestyttävää nuoremmille sukupolville, jotka haluavat oppia enemmän upeasta luonnostamme. Kävitpä luontoretkillä sitten lumisissa vuoristomaisemissa tai kaupunkipuistoissa, alla olevien vinkkien avulla teet lintubongauksesta modernia ja hauskaa.
Kiikarit ovat yhä tärkein työväline
Kiikarit ovat aina olleet iso osa lintubongausta, eikä tämä ole vuosien aikana muuttunut mihinkään. Nykyisin kuitenkin kiikareita on saatavilla huomattavasti useampaa erilaista, moniin eri käyttötarkoituksiin ja olosuhteisiin, ja jopa eri kokoisille silmille. Kiikareiden hintaluokat vaihtelevat satasista useampiin tuhansiin, riippuen siitä mitä ominaisuuksia kiikareilta tarvitsee.
Oikeanlaisten kiikareiden etsimiseen kannattaa panostaa, sillä samat kiikarit pysyvät hyvänä vuosikymmenestä toiseen.Jos et tiedä mistä aloittaa, pohdi ainakin vastaus seuraaviin asioihin:
- Millaista lintubongausta aiot pääasiallisesti harrastaa? Vaelluksille ja pidemmille retkille kannattaa valita kevyemmät kiikarit, jotka eivät ala kävellessä painaa niskaa liikaa. Jos haluat bongata erittäin kaukana olevia kohteita, kannattaa satsata kiikareihin joissa on keskivertoa parempi zoomi.
- Millaiset sääolosuhteet ympärilläsi on? Vesistössä ja talvisin kiikareiden tulee kestää tarpeeksi hyvin vettä ja kosteutta.
- Käytätkö silmälaseja? Silmälasien käyttäminen ei enää ole este kiikaroinnille, sillä nykyisin löytyy myös kiikareita, jotka soveltuvat silmälaseja käyttäville henkilöille.
- Mittaa silmiesi etäisyys toisistaan. Tämä on tärkeää, sillä kiikareiden linssien tulisi osua oikealle etäisyydelle silmistä. Liian suuret tai liian pienet kiikarit voivat haitata kiikareiden käyttämistä. Paras olisi käydä kokeilemassa kiikareita liikkeessä jolloin pystyt kokeilemaan miten erilaiset kiikarit istuvat silmillesi.
Nykyaikana on olemassa myös digisovittimia, joiden avulla on mahdollista liittää oma puhelin kaukoputkeen tai kiikareihin, jolloin voit ottaa kuvia tai videoita puhelinta käyttämällä. Tämä voi olla helpottava työkalu myös liikuntarajoitteisille tai näkörajoitteisille, joille perinteiset kiikarit eivät sovi.
Digitaaliset lintukirjat kulkevat aina mukanasi
Tämä on ehkä yksi parhaista tekniikan tuomista eduista lintubongauksessa. Tekniikka on tuonut lähestulkoon kaiken suoraan sormiemme ulottuviin, jopa suomen parhaat kasinot on nykyisin helppo löytää muutamalla napin painalluksella.
Lintubongausta varten on saatavilla kymmeniä erilaisia sovelluksia, joiden avulla voit tunnistaa lintuja ulkonäön sekä laulun perusteella. Tekoälyn avulla voit nauhoittaa linnun laulua ja tunnistaa lintuja sen perusteella. Jos olet onnekas ja pääset nappaamaan linnusta kuvan, voit syöttää sen lintusovellukseen ja pyytää sovellusta tunnistamaan linnun sinulle. Ja tietysti tarjolla on myös sovelluksia, joihin voit tallentaa omat lintubongauksesi tai jopa jakaa hyviä lintubongauspaikkoja muille harrastajille.
Suositeltavia lintubongaussovelluksia ovat esimerkiksi
- Merlin Bird ID lintujen tunnistamiseen kuvien perusteella
- eBird omien havaintojen tallentamiseen
- BirdNET lintujen laulun tunnistamiseen
Kosketusnäyttöhanskojen kanssa sormet eivät jäädy
Lintubongausta tulee yleensä harrastaa sen verran aikaisin tai myöhään, että lämpötilat etenkin pohjoisemmassa pääsevät tipahtamaan melko alhaalle. Paksut vaatteet ja sormikkaat eivät kuitenkaan ole erityisen käytännölliset, etenkään silloin, kun työvälineisiin kuuluu kosketusnäytöllisiä tarvikkeita.
Kosketusnäytölle soveltuvia sormikkaita löytyy monesta eri hintaluokasta ja moneen eri käyttötarkoitukseen – hinnat voivat vaihdella muutamasta eurosta noin 50 euroon. Kosketusnäyttöhanskat löytyvät useimpien retkeily- ja eräliikkeiden valikoimista, sekä hyvin varusteltujen tavaratalojen valikoimista. Jos tykkäät käydä bongaamassa lintuja syksyn viimassa tai sydäntalvella, suosittelemme hankkimaan tuulenpitävät ja vettähylkivät sormikkaat.
GPS-paikantimet antavat turvaa ja helpottavat reittien tallentamista
GPS-paikantimen tai ihan puhelimesta löytyvän karttasovelluksen avulla on helppo seurata missä kuljet, miten pääset takaisin lähtöpisteeseen tai kuinka löydät saman lintubongauspaikan jatkossa uudestaan. Etenkin lajin uusille harrastajille, jotka eivät ehkä ole niin tottuneita eräilijöitä, GPS-paikannin ja digitaalinen kartta voi tuoda lisäturvaa, eikä tarvitse pelätä eksymistä. Puhelimeen voi yhdistää myös älykellon, joka mittaa kulkemasi matkan yhdessä korkeusvaihteluiden ja maastovaihtelevuuden kanssa.
Älä anna akun kulua loppuun
Jos tarkoituksesi on lähteä useamman tunnin bongausreissulle, kannattaa retkeen varautua kunnolla. Varmista ennen lähtöä, että puhelimen ja muiden laitteiden akut ovat täyteen ladattu ja matkassa on tarpeeksi monta vara-akkua tai muistikorttia kameraa varten. Puhelinta varten voit ottaa matkaan power bankin, jos akku pääsee lähestymään loppuaan.
Retkeilyvaatteiden ja -laukkujen monet taskut
Olet varmasti nähnyt vähintäänkin elokuvissa, kuinka eränkävijöillä on aina päällään kymmenillä taskuilla varustettu liivi ja reppu, josta löytyy kymmeniä koukkuja ja hihnoja. Tähän on käytännöllinen syy: mitä helpommin varusteet ovat saatavilla, sitä mukavampaa lintubongaamisesta tulee. Retkeilyrepun sivuilta löytyviä lenkkejä voi käyttää esimerkiksi tripodin turvalliseen kuljettamiseen, verkkotaskua vesipulloa varten ja edessä olevien kuminauhojen väliin voi työntää vaikka ohuen retkipatjan rullattuna. Retkeilyreput ovat myöskin yleensä vähintäänkin vettähylkiviä, ja useimpiin malleihin on tarjolla myös erillinen sadeviitta, jolloin repun sisältö pysyy varmasti kuivana. Hienommin varustelluista malleista löytyy myös kätevä retkituoli, joka toimii kävellessä selkätukena.
Tutustu eräkauppojen valikoimaan löytääksesi omat suosikkisi
Jos olet täysin uusi lintubongari, et välttämättä edes tiedä mistä aloittaa. Silloin voi olla hyvä käydä tutustumassa eräkaupan valikoimiin ja vilkaista minkälaisia välineitä metsässä kulkeville on tarjolla. Saatat yllättyä kuinka pitkälle ollaan tultu hankalasti kasattavista teltoista ja paperinohuista makuualustoista! Eräliikkeiden myyjät myös ovat usein itsekin ulkoiluihmisiä ja voivat antaa hyviä vinkkejä mistä aloittelijana kannattaa lähteä liikkeelle.